Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 courgettes
- 1 aubergine
- 2 stuks knoflook
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram rode splitlinzen
- 50 gram geraspte (oude) kaas
- 1 ui
- 1 gele paprika
- 2 theelepel gedroogde oregano
- 1 kuipje tomatenpuree (van 70 gram)
- 1 blikje tomatenblokjes
- 100 gram crème fraîse
- 4 eetlepels olijfolie
- Groente bouillon 1 blokje of 1 eetlepel poeder
- 2 theelepels zwarte balsamicoazijn
Bereidingstijd: 50 minuten + 5 minuten oventijd
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 1/2 cm dik. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Verwijder de zaadlijsten van de gele paprika en snijd de paprika in blokjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn.
- Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette en de gele paprika toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de knoflook, oregano, kaneel, tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
- Voeg de rode splitlinzen toe, de zwarte balsamicoazijn en de bouillon. Roer goed en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20-25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.
- Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster ze 10-15 minuten in de oven ( of evt. in de pan).
- Doe het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel en leg het om en om in een ovenschaal (zoals Lasagne). Besmeer de aubergine met de crème fraîse en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5-6 minuten in de oven.